Lavendel, het zuiden in je tuin

Als je een arrangement van blauwe planten maakt, zal dit zeker de aandacht trekken. Dit vraagt om potten met een rustige uitstraling. Bijvoorbeeld in terracottakleur, grijs of wit. Kies voor één kleur voor al je potten. In ieder geval een beperkt aantal kleuren en vormen.

De opbouw van je arrangement
Je kan een arrangement opbouwen uit meerdere potten met steeds één plant per pot. Herhaling geeft rust in de compositie, zet daarom dezelfde plant in dezelfde pot 2 keer neer. De andere potten kunnen dan variëren in grootte en plantensoorten, waarbij het beeld niet te onrustig wordt.

Creëer variatie in hoogte door een aantal planten op een planttafel te zetten of in een plantenbak op poten. Je kan ook meerdere grote plantenpotten vullen met een arrangement van meerdere planten. Een soort ‘bloemstuk’ met vaste planten.

Lavendel is een populaire plant. Begrijpelijk, want de heerlijke geur van het blad en de bloemen en de prachtige paarse bloei, maken van elke tuin een stukje Frankrijk.

Soorten lavendel
De gewone of Engelse lavendel (Lavandula angustifolia) is eigenlijk geen kruid, maar een kleine struik. De plant wordt al eeuwen gekweekt door apothekers en in kloostertuinen vanwege de geneeskrachtige werking. Er zijn veel variëteiten van de Engelse lavendel. Onze favorieten:

Lavendula angustifolia ‘Hidcote’ is een paarse bloeier en een sterke plant. Er is ook een variëteit met bloemen, die wit bloeien en langzaam naar roze kleuren. Dit is Lavendula angustifolia ‘Hidcote Pink’. Deze plant wordt 60cm hoog en heeft grijsgroen blad.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED POST

De snelle moestuin voor beginners

Eenjarige klimmers met bloemen Eenjarige klimmers met bloemen zijn bijvoorbeeld Suzanne met de mooie ogen en Oostindische Kers. Minder bekend…

Verrassende voorjaarsbloeiers

De Olijfboom is de laatste jaren aan een opmars bezig. Je ziet hem steeds vaker in tuinen en op balkons.…