Verrassende voorjaarsbloeiers

De Olijfboom is de laatste jaren aan een opmars bezig. Je ziet hem steeds vaker in tuinen en op balkons. En niet zonder reden! Het is een enorm veelzijdige tuinplant. Je kunt hem als boompje kweken of als struik.

De Olijfboom is onderdeel van het plantengeslacht Olea. Wat veel mensen niet weten is dat binnen dit geslacht veel soorten vallen, maar dat aan slechts 1 daarvan olijven groeien: de Olea Europaea. Dit is dan ook de soort die je bij ons in de tuinen ziet.

Deze soort groeit van nature in de gebieden rondom de Mediterrane Zee. Daar is het zeer warm en droog. Je zou dan ook niet verwachten dat de Olijfboom het zo goed doet in ons klimaat. Toch werkt het prima.

Het is bij de verzorging wel belangrijk dat je de plant neerzet op een zo zonnig mogelijke standplaats. Ook is een plekje uit de wind het beste. Los daarvan heeft een Olijfboompje niet zoveel aandacht nodig. En met een beetje geluk kun je ook nog een mooie oogst olijven van de boom afhalen!

Vaste planten: longkruid en cyclaam
Vaste planten die vroeg bloeien? Variatie genoeg. Denk eens aan cyclaam. Die doet het niet alleen in huis goed. De soort Cyclamen coum is een vroege bloeier. Er zijn veel variƫteiten van met witte, roze en paarse bloemen.

Longkruid is een erg sterk plantje dat niet erg opvalt, behalve in het vroege voorjaar. Dan zijn niet alleen de gestippelde blaadjes van deze vaste planten als eerste boven de grond. Ook knallen dan de blauwe, roze en paarse bloemen opvallend in je tuin. Doordat deze vaste plant inheems is, kunnen bijen er voedsel vinden. Er zijn ook mooie kweekvormen, zoals Pulmonaria rubra, met knalrode bloemen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED POST

De snelle moestuin voor beginners

Eenjarige klimmers met bloemen Eenjarige klimmers met bloemen zijn bijvoorbeeld Suzanne met de mooie ogen en Oostindische Kers. Minder bekend…

Lavendel, het zuiden in je tuin

Als je een arrangement van blauwe planten maakt, zal dit zeker de aandacht trekken. Dit vraagt om potten met een…